Blog


Lancering Digitaal Energieloket

Op 15 maart gaf wethouder Lot van Hooijdonk het startsein voor het online energieloket dat is ondergebracht bij het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven. Via de website www.ecub.nl kunnen Utrechtse ondernemers die qua energieverbruik in de categorie midden- en grootverbruik vallen een bijdrage vragen voor actieve begeleiding bij het implementeren van duurzame maatregelen die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. De maximale hoogte van de bijdrage bedraagt € 1500,-. Hiervan kan een deel (€ 300,-) gebruikt worden voor de uitwerking van de resultaten van een energiescan in een plan van aanpak.

Eerste aanvraag al binnen
Door samen met de heer Patrick van Echtelt van het installatiebedrijf Warmtebouw Utrecht B.V. de eerste aanvraag in te dienen werd het Digitaal Energieloket officieel in gebruik genomen. Warmtebouw Utrecht B.V. diende een aanvraag in voor een bijdrage aan een haalbaarheidsonderzoek naar het zogenaamde solar-rooftop-systeem, waardoor tapwater opgewarmd kan worden via een soort zonnecollectoren. Warmtebouw wil een proeftuin zijn voor duurzame technieken om zo haar klanten nog beter van dienst te kunnen zijn op het gebied van duurzaamheid.

Unieke samenwerking
Deze toekomstgerichte samenwerking tussen de gemeente Utrecht en het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven is uniek te noemen. Nergens anders in Nederland werken ondernemers en de gemeente op deze innovatieve manier samen aan de duurzaamheidsopgave. Door gebruik te maken van elkaars kennis, kwaliteiten en netwerk worden de kansen voor energietransitie in het bedrijfsleven van Utrecht verder geoptimaliseerd.

EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven is een coöperatie zonder winstoogmerk opgericht door ondernemers en ontzorgt ondernemers vanaf hun verduurzamingsambitie tot de uiteindelijke realisatie. ECUB is werkzaam op de bedrijventerreinen Lage Weide en De Wetering – Haarrijn en is bezig met uitbreiding naar andere bedrijventerreinen in Utrecht. Bedrijven die lid zijn van ECUB ontvangen kosteloos een energiequickscan gericht op de Wet milieubeheer waarbij ook inzicht wordt gegeven in andere mogelijk interessante aanvullende energiebesparende maatregelen. Ook biedt ECUB begeleiding bij doorvoering van energiebesparende maatregelen en heeft de organisatie collectieve contracten op het gebied van ledverlichting, zonnepanelen en groene stroom.

Programma
15:30 uur Inloop
16:00 uur Introductie Tribus
16:10 uur Opening door Henk Stamhuis, voorzitter ECUB
16:20 uur Officiele lancering door wethouder Lot van Hooijdonk van o.a verkeer, milieu en duurzaamheid en Patrick van Echtelt van Warmtebouw Utrecht B.V.
16:45 uur Uitleg andere ondersteuningsmogelijkheden gemeente op het gebied van duurzaamheid voor ondernemers door Ruben Brenk
16:55 uur Afsluiting door Bert Strijker, manager ECUB en aankondiging netwerkborrel tot 18.30 uur