Blog


Waterstofbijeenkomst EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven groot succes

Meer dan negentig mensen lieten zich donderdag 6 december tijdens de waterstofbijeenkomst ‘Just add Water(stof)’ informeren over de mogelijkheden van waterstof voor mobiliteit. De bijeenkomst die door het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) georganiseerd werd vond plaats bij het bedrijf Ampco Flashlight, het meest gerenommeerde bedrijf in Nederland op het gebied van licht en geluid, gevestigd op het bedrijventerrein de Wetering – Haarrijn in Utrecht.

Tijdens de bijeenkomst onthulde Bert Strijker, manager van ECUB, een bord waarop logo’s en handtekeningen van bijna veertig bedrijven staan. Met hun logo en handtekening lieten bedrijven en overheidsinstellingen zien dat zij de intentie hebben om een of meerdere waterstofvoertuigen aan te schaffen als er tankmogelijkheden in de buurt zijn en het financieel haalbaar is. Ook committeerden verschillende partijen zich aan de ontwikkeling van waterstof op andere manieren. Tijdens de bijeenkomst werden de ondernemers opgeroepen om zitting te nemen in een werkgroep.

Na het introductie van Chiel Peters van het gastbedrijf Ampco Flashlight werd het programma geopend door Henk Stamhuis, de voorzitter van ECUB. Dirk Schaap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nam vervolgens het woord. Hij vertelde dat hij onder de indruk was van de manier waarop in Utrecht dit onderwerp is opgepakt door de ondernemers. ECUB is al anderhalf jaar samen met de bouwer van tankstations PitPoint en de gemeente Utrecht bezig met de realisatie van een waterstoftankstation in Utrecht. Er werd gelobbyd voor de toekenning van een rijkssubsidie, de zogenoemde DKTI-regeling. En met succes: in februari 2018 werd de DKTI toegekend aan PitPoint. Tijdens de bijeenkomst kondigde Fabian Benschop van PitPoint aan dat zij verwachten in januari 2020 een waterstoftankstation op De Wetering – Haarrijn te kunnen openen. Hierover wordt binnenkort een definitieve beslissing genomen door het bedrijf. Benschop gaf aan dat ook hij onder de indruk was van de bereidwilligheid van de aanwezigen om waterstof in de mobiliteit verder te brengen en zei dat als zijn board hier aanwezig was, zij waarschijnlijk direct de ‘final go’ zouden geven.

Professor in ‘future energy systems’, Ad van Wijk van de TU Delft had al eerder op de avond de aanwezigen weten te enthousiasmeren voor waterstof. Hij benadrukte de twee voordelen waterstofvoertuigen, namelijk de snelle tankmogelijkheid en de in vergelijking met volledig elektrische voertuigen hoge actieradius. Naast personenvervoer is dit essentieel voor schoon vrachtvervoer. Ook gaf professor van Wijk een inkijk in de andere toepassingen van waterstof, zoals het verwarmen van oude gebouwen, opslag en transport van energie, schone luchtvaart, zeevaart en toepassingen in de zware industrie.

Na een rondleiding door het gebouw van Ampco Flashlight ging het programma verder met Stefan Holthausen van het familiebedrijf Holthausen uit Hoogezand. Holthausen produceert onder andere waterstof voor industriële en medische doeleinden, maar bouwt ook voertuigen om naar waterstofvoertuigen. Met een heerlijke noordelijke nuchterheid liet hij de aanwezige ondernemers weten dat Holthausen elk voertuig kan ombouwen naar een waterstofvoertuig. Dat dit geen onzin is bewees Holthausen door een Tesla om te bouwen naar waterstof, de Hesla, die ook in de pauze en bij de borrel te bewonderen was. Maar ook vrachtwagens, bussen, veegwagens en zelfs drones bouwde Holthausen al om.

Niet alleen de Hesla was te bewonderen, ook de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo werden gepresenteerd. Beide automerken waren ook aanwezig en vertelden over hun visie voor de toekomst. Toyota gelooft al lang in waterstof en wil de ontwikkeling van waterstofvoertuigen heel graag verder brengen. Lex van den Elsen van Toyota vertelde dat hiertoe een waterstofwerkgroep opgericht is waarin samenwerking wordt gezocht met andere merken om kennis te delen. Hyundai presenteerde de Nexo door middel van een promotiefilm waarin de nadruk werd gelegd op stijl, comfort, veiligheid en innovatie. Mike Belinfante van Hyundai liet zien dat deze vier zaken heel goed samengaan in een personenauto die op waterstof rijdt.

Erwin van Hekken van Munstad, een bekend autobedrijf in de regio Utrecht met dealers van. Van Hekken wist te vertellen dat diverse merken die zij leveren bezig zijn met het ontwikkelen van waterstofprototypes en dat het niet lang meer zal duren voor deze modellen op de markt gebracht worden.

Voor de ondernemers die niet langer willen wachten met het rijden op waterstof tot het waterstoftankstation er is, bracht Bastiaan du Pré van Infram een mooie oplossing. Infram heeft een dochterbedrijf opgericht dat een kleinschalig mobiel station voor waterstof ontwikkelde. De eerste installatie werd 15 november jongsleden geopend en staat op eigen terrein in Maarn. Auto’s kunnen in een uur tijd worden volgetankt.

Jelle van der Heide van het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven sloot ten slotte de reeks presentaties af. “Fantastisch dat er vanavond zoveel ondernemers in de zaal zitten. Door samen op te trekken kunnen we de ontwikkeling van waterstoftoepassingen voor mobiliteit krachtig stimuleren. Er is nog veel nodig om het rijden op waterstof bereikbaar te maken voor iedere ondernemer. Hierin wil ECUB een verbindende rol blijven nemen. Dit doen we vanuit onze missie om bedrijven te helpen verduurzamen. Verduurzaming houdt immers niet op bij uw pand, door uw wagenpark te verduurzamen kunt u nog meer CO2 besparen. Waterstof biedt mogelijkheden om dit te doen naast de reeds bestaande mogelijkheden.” Aldus Jelle Van der Heide.

Van der Heide benadrukte dat ECUB ook in de toekomst de inbreng en steun van ondernemers nodig heeft om waterstof verder te kunnen brengen en riep de aanwezigen op om zitting te nemen in een van de drie werkgroepen die hiertoe werden opgericht. Zijnde de werkgroep personenauto’s, de werkgroep transportvoertuigen en de werkgroep voor waterstofproductie en systeemintegratie. Zoals hierboven al gezegd meldden aan het einde van de avond diverse ondernemers zich hiervoor aan.

ECUB kijkt dan ook zeer tevreden terug op de bijeenkomst. “We wilden ondernemers informeren, maar hen ook in een actiestand krijgen. Gezien de vele logo’s en aanmeldingen voor de werkgroepen die we ontvingen kunnen we alleen maar concluderen dat we hier aardig in geslaagd zijn. Ook de verschillende overheidsinstanties die vertegenwoordigd waren, zijn zeer positief verrast door de grote opkomst en de positieve sfeer. De komende tijd gaan we met alle stakeholders om tafel om de ambities die zijn uitgesproken vertalen in een plan met uitvoerbare acties,” aldus Bert Strijker.