Blog


Hoe word je H2 pionier?

Op dinsdag 15 oktober kwamen tientallen ondernemers bij elkaar voor een succesvolle bijeenkomst over waterstof voor duurzame mobiliteit. Dagvoorzitter was ECUB-manager Bert Strijker. We waren te gast bij het duurzame bedrijf Warmtebouw. Adjunct-directeur Patrick van Echtelt liet ons zien wat het bedrijf op het gebied van duurzaamheid doet en gedaan heeft.

H2U

Jelle van der Heide van ECUB legde uit wat het belang is van waterstof voor duurzame mobiliteit. Voor bedrijfswagens en voor de lange afstanden is waterstof een ideale duurzame brandstof. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen kan waterstof steeds opnieuw geproduceerd worden en is er geen emissie. Met het project H2U willen we een plan van aanpak opstellen om de waterstofkansen voor mobiliteit in de regio Utrecht uit te voeren.

Waterstofauto’s

WaterstofautoDaarna was het woord aan vier leveranciers die bezig zijn met de ontwikkeling van diverse voertuigen op waterstof en/of met de ombouw van bestaande voertuigen: Raymond Gense van Pon, Max Holthausen van Holthausen Clean Technology, Léon Jansen van Elions en Simon Smit van Renault. Er is keuze uit zowel personenauto’s, busjes als vrachtwagens.
Na de presentatie van Cor bij de Weg van EJP accountants was duidelijk dat de keuze voor waterstof ook fiscaal zeer aantrekkelijk is en op termijn zelfs goedkoper in gebruik kan zijn dan rijden op traditionele brandstoffen.

Waterstof tanken

Er zijn veel initiatieven voor waterstoftankstations in de regio Utrecht. Fabian Benschop van Pitpoint en Wim Peels van Twinning lieten zien dat zij hard aan de weg timmeren met het bouwen van waterstoftankstations. Het kip-ei-dilemma kan worden opgelost als er meer tankstations komen. Veiligheid, ontzorging en een goede dienstverlening staan hierbij hoog in het vaandel.