Blog


Presentaties Zon op Bedrijfsdaken

Op donderdag 6 februari vond de informatiebijeenkomst Zon op bedrijfsdaken plaats bij De Utrechtse Stadsvrijheid aan de Sophialaan in Utrecht. Ongeveer 50 aanwezigen kregen informatie, stelden vragen en discussieerden over de voor- en nadelen van zonnepanelen op bedrijfsdaken, de mogelijkheden voor subsidie en financiering, wat er zoal bij komt kijken en hoe je het aanpakt.

De bijeenkomst startte met een korte presentatie over wat het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) kan doen voor bedrijven, door manager en dagvoorzitter Bert Strijker. ECUB kan bedrijven op bedrijventerreinen volledig ontzorgen met CO2-besparende maatregelen, zoals zonnepanelen.

Energieneutrale gemeente

Lot van Hooijdonk en Joop Oude Lohuis

Vervolgens interviewde Bert wethouder Lot van Hooijdonk en Programmadirecteur Energie Joop Oude Lohuis van de gemeente Utrecht. Utrecht heeft als doelstelling om in 2025 minimaal 20% van de daken te benutten met zonnepanelen. Dit is één van de maatregelen op weg naar een energieneutrale gemeente. Voor ondernemers is het daarnaast zinvol om met zonnepanelen aan de slag te gaan in verband met een duurzaam imago, voorbereid zijn op de toekomst en je verdient zonnepanelen terug, zeker met SDE+subsidie.

De Fabrique

Allart van Eck op zonnepanelen De FabriqueAllart van Eck, eigenaar van evenementenlocatie en activiteitencentrum De Fabrique, nam ons mee in zijn enthousiaste verhaal over de duurzaamheidsslag van De Fabrique. De verlichting is door led vervangen en er is gekeken naar waterverbruik, gasverbruik, afvalstromen, brandstofverbruik, papierverbruik en woon-werkverkeer. Een paar jaar geleden gingen ze bovendien aan de slag met zonnepanelen. Met de SDE+subsidie bleken zowel de terugverdientijd als de werkzaamheden voor de installatie enorm mee te vallen. De plaatsing van de zonnepanelen, omvormer en tussenmeter verliep zoals gepland. Via een app is de opbrengst te zien. Allart heeft er nu helemaal geen omkijken meer naar en is erg tevreden.

Duurzaamheid dichtbij

Bert den OudenNa een leuke quiz van de gemeente over zonnepanelen, kreeg keynote speaker Bert den Ouden van Berenschot het woord over zijn visie op duurzame energiesystemen: ‘Duurzaamheid is dichterbij dan je denkt’. Zijn missie is om de energietransitie betrouwbaar, efficiënt en snel samen met alle betrokkenen naar een CO2-neutrale energievoorziening te brengen. Voor bedrijven zijn er 5 duurzame thema’s: energiebesparing, circulariteit, elektrificatie & opslag, duurzame energie, automatisering & digitalisering. De meeste winst is te behalen door energiebesparing, en dan met name ledverlichting, en het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Zeker in combinatie met procesoptimalisatie en elektrificatie zijn zonnepanelen een slimme keuze. Stel dat alle bedrijven in Lage Weide op 30% van het dakoppervlak zonnepanelen laten leggen, dan wekken ze jaarlijks zo’n 33 GWh op (het verbruik van 10.000 gemiddelde huishoudens).

Financiering en businesscase

Na de pauze waren er 3 keuze-workshops:

  • Joost Akkermans van het Energiefonds Utrecht nam ons met praktijkvoorbeelden mee in het proces van ondernemers; het omzetten van een idee naar een realiseerbaar plan, het verzamelen van noodzakelijke informatie en partners en het financieel doorrekenen van het idee.
  • Floris Bruning van Softenergy gaf uitleg over de werking van zonnepanelen, de mogelijke subsidieregelingen en aandachtspunten voor bedrijven. Aan de hand van rekenvoorbeelden kregen we inzicht in de financiële rendementen voor ondernemers met zonnepanelen.
  • Ruben Schutte van ECUB begeleidde de workshop over ervaringen van diverse bedrijven met zonnepanelen. Rik Hartog vertelde over de zonnepanelen op het dak van Warmtebouw. Er was veel gelegenheid voor vragen en discussie. Ook kwam het stappenplan realisatie zonnepanelen van ECUB aan bod.

Workshop Joost Akkermans workshop ECUB

Hieronder kunt de presentaties (pdf’s) downloaden:

Sprekers Zon op bedrijfsdaken bedankt  Netwerken