Blog


Geslaagde eerste ECUB-bijeenkomst in Nieuwegein

Op woensdag 11 maart organiseerde het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) de eerste bijeenkomst op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. De bijeenkomst vond plaats bij B.V. Aannemersbedrijf B. van Hees en Zonen. Er waren verschillende presentaties over duurzaamheid bij bedrijven in het algemeen en over zonnepanelen op bedrijfsdaken in het bijzonder.

Maak duurzaamheid zichtbaar

Nadat Bert Strijker kort had uitgelegd wat ECUB is en zoal doet, kreeg de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten het woord. Ze riep bedrijven op om zichtbaar te maken wat ze doen aan duurzaamheid. Publiceer bijvoorbeeld foto’s van je zonnepanelen, omdat je die vanaf de weg niet ziet. Veel mensen hebben het beeld dat bedrijven weinig duurzaams doen, maar dat klopt natuurlijk niet. Marieke benadrukte dat ze de samenwerking met het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) en het Energiefonds heel belangrijk vindt.
Om de duurzaamheidsdoelstelling te bereiken zijn belangrijke thema’s voor bedrijven in Nieuwegein:Bert Strijker en Marieke Schouten

  • Energiebesparing
  • Isolatie
  • Duurzame energie opwekken
  • Duurzame mobiliteit
  • Warmteopslag

Nieuwegein heeft inmiddels een paar zonneparken en 5 windmolens. Er is bovendien een warmtenetwerk, dat gevoed wordt met warmte uit de biowarmteinstallatie van Eneco. De biowarmteinstallatie draait op regionaal snoeiafval. Om de warmte nog duurzamer te maken is Nieuwegein aan het onderzoeken of er in de regio diepe aardwarmte gewonnen kan worden voor stadsverwarming.

Duurzaam familiebedrijf

Duurzaamheid bij Van HeesGastheer Ben van Hees vertelde dat zijn familiebedrijf de B.V. Aannemersbedrijf B. van Hees en Zonen al 9 generaties bestaat en één van de oudste waterbouwkundige bedrijven is. De familie heeft nog samengewerkt met de bekende waterbouwkundig ingenieurs Jan Blanken en Cornelis Lely. Ook is het een erkend restauratiebedrijf voor bijvoorbeeld sluizen en hebben ze de nationale restauratieprijs ontvangen. De Van Hees groep doet daarnaast aan o.a. ontroerend goed, vastgoed, transport, constructie/onderhoud beton en staal, baggeren, waterbouw, jachthavens en elektrische scheepsmotoren.

Duurzaamheid is belangrijk voor de Van Hees groep. Ze werken aan duurzaamheidsdoelstellingen en circulariteit. Ze zetten zich in voor het klimaat door middel van o.a. efficiënte bouwprocessen en zonnepanelen. Aannemersbedrijf Van Hees biedt zijn binnenhaven bovendien aan voor een duurzame bouwhub: de logistieke hub Nieuwegein-Utrecht-Transferium (NUT). Ook wil Ben graag een Clean Energy Hub en een waterstoftankstation voor goederenvervoer. Voor andere bedrijven wordt het dan ook makkelijker om hun transport te verduurzamen. Op YouTube is een filmpje te zien over de duurzame hub.
Download hier de presentatie.

Stap voor stap zonnepanelen op je dak

Stappenplan zonnepanelenRuben Schutte van ECUB legde het stappenplan ‘In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfsdak’. Dit stappenplan dient als een leidraad om de juiste vragen te stellen en leveranciers te kunnen controleren. Het bevat per stap een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. De stappen zijn:

  1. Onderzoek de technische haalbaarheid
  2. Onderzoek de financiële haalbaarheid
  3. Planning
  4. Installatie
  5. Beheer.

Download hier het stappenplan realisatie zonnepanelen.

Financiering van zonnepanelen

Joost AkkermansJoost Akkermans legde uit dat het Energiefonds Utrecht is opgericht om bedrijven te ondersteunen bij de financiering en het realiseren van energiebesparing of het duurzaam opwekken van energie. Naast de mogelijkheid om u geld te lenen, beschikken ze over een breed netwerk en ruime financiële, juridische en technische kennis. Joost gaf verschillende financieringsmogelijkheden aan in zijn presentatie, zoals bedrijfsfinanciering, projectfinanciering en maatwerkfinanciering. Met verschillende praktijkvoorbeelden van financiering van zonnepanelen op bedrijfsdaken werd de uitleg verduidelijkt. Download hier de presentatie.