Blog


Doe mee met het zonnestroomproject aan de Meijewetering

Energie-U heeft een vergunning aangevraagd voor 1440 zonnepanelen op een stuk grond aan de Meijewetering in Utrecht. De realisatie van het zonnepark vindt plaats in 2021. Energie-U verkoopt de zonnepanelen via een postcoderoosproject, waar zowel particulieren als bedrijven met een kleinverbruikaansluiting aan mee kunnen doen.

Geschikte locatie

Enkele jaren geleden publiceerde de gemeente Utrecht een rapport over mogelijke locaties voor grootschalige zonneprojecten. Naar aanleiding daarvan hebben initiatiefnemers uit de Utrechtse wijk Terwijde samen met Energie-U en de gemeente plannen gemaakt voor een zonnepark aan de Meijewetering. Dit perceel van de gemeente is ongeveer 1 hectare groot (50 bij 200 meter). Het ligt naast de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) en kan niet bebouwd worden vanwege ondergrondse kabels, gas- en waterleidingen. Maar op grote delen van het perceel kunnen wel zonnepanelen geplaatst worden.

Vergunning en subsidie

Uit onderzoek bleek dat een groot deel van het perceel inderdaad goed bruikbaar en geschikt is. Daarom heeft Energie-U onlangs de vergunning voor het plaatsen van 1440 zonnepanelen aangevraagd. Dit was een mooie mijlpaal voor Energie-U en de gemeente. Naar verwachting is binnen een half jaar bekend of de vergunning verleend wordt. In het najaar van dit jaar zal Energie-U ook SDE+ subsidie aanvragen. De zonnepanelen kunnen vervolgens in 2021 geplaatst worden.

Postcoderoos

Een deel van de opgewekte stroom gaat straks naar de RWZI. Energie-U gaat de rest van de 1440 zonnepanelen verkopen via de postcoderoosregeling. Dat betekent dat particulieren en kleine bedrijven in het postcodegebied van de installatie én in de omliggende postcodegebieden één of meerdere zonnepanelen kunnen kopen. Deelnemers worden dan lid van een coöperatie. De door de zonnepanelen opgewekte stroom geeft recht op teruggave van de energiebelasting op de energierekening van de deelnemer gedurende 15 jaar. Voorwaarde is wel dat de deelnemers op het net aangesloten zijn via een kleinverbruikaansluiting (maximaal 3 x 80 Ampère).

MJK doet meeMJK zonnepanelen

Onder andere het bedrijf MJK Automatisering Plus heeft al toegezegd dat zij mee willen investeren in het project. CEO Michel Krabshuis: “Wij vinden duurzaamheid belangrijk en hebben 46 zonnepanelen op ons eigen dak. Dit is niet voldoende, omdat we allemaal elektrisch rijden. We willen echter wel gaan voor ‘nul op de meter’, dus kopen we graag nog extra zonnepanelen erbij. Het is mooi dat dit bij onze overburen kan. Vanuit ons kantoor kunnen we de zonnepanelen straks zien liggen, dus we kijken er naar uit!”

Interesse?

Bent u als ondernemer gevestigd op of rond De Wetering-Haarrijn (postcodegebied 3543) of Lage Weide en heeft u een kleinverbruikaansluiting (maximaal 3 x 80 Ampère)? Heeft u geen eigen zonnepanelen, of heeft u een hoger elektriciteitsverbruik dan wat uw panelen opwekken? Dan kunt u meedoen. Geef uw interesse alvast door via meijewetering@energie-u.nl.

Meer informatie over het project Meijewetering: www.energie-u.nl/meijewetering
Meer informatie over de postcoderoosregeling: www.postcoderoosregeling.nl