Blog


ECUB-webinar Waterstof op 23 juni

Op  dinsdagmiddag 23 juni organiseert ECUB een webinar getiteld ‘Waterstof voor iedereen’. Niemand minder dan Ad van Wijk, professor duurzame energie aan de TU Delft, zal u meenemen in alle mogelijkheden en uitdagingen rondom het gebruik van waterstof.

Bent u ondernemer op een bedrijventerrein in of rond Utrecht, Stichtse Vecht of Nieuwegein? En heeft u interesse in waterstof? Meld u dan aan voor dit eerste online webinar van het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven.

Onuitputtelijke bron van warmte en licht

Ad van WijkAd van Wijk, professor duurzame energie aan de TU Delft, zal u meenemen in alle mogelijkheden en uitdagingen rondom het gebruik van waterstof. In 1874 schreef Jules Verne in zijn boek ‘The Mysterious Island’ het al. “Ja mijn vrienden, ik ben er van overtuigd dat water op een dag als brandstof zal worden gebruikt en dat waterstof(…) een onuitputtelijke bron van warmte en licht zal vormen!” Hij was een visionair maar krijgt het nu toch bij het rechte eind. Maar waarom nu pas, en welke rol gaat waterstof dan spelen in een duurzaam energiesysteem? Waterstof, net zoals elektriciteit, is namelijk geen energiebron maar een energiedrager, maar waarom hebben we die energiedrager nodig? In de lezing gaat Ad van Wijk in op deze systeemrol van waterstof, hoe waterstof kan worden gemaakt en waar je het voor gebruikt. Vooral zal hij laten zien hoe je waterstof gebruikt om te rijden, te varen en voor het verwarmen van woningen en gebouwen.

Waterstofinitiatieven in Utrecht

Verder licht Bert Strijker u in over het samenwerkingsverband H2U dat zich in de regio Utrecht inzet voor de realisatie van waterstofinitiatieven.
U kunt zowel tijdens als na de presentaties vragen stellen via de chat.

Programma

 • 15:00 Digitale inloop, technische instructie en webinar-afspraken
 • 15:05 Welkom door ECUB-directeur en gespreksleider Bert Strijker, op locatie KWR
 • 15:10 Wat is en doet ECUB, door Dyana Loehr
 • 15:15 Inleiding door H2U-ambassadeurs Marieke Schouten, wethouder Nieuwegein, en Jeroen Willem Klomps, wethouder Stichtse Vecht
 • 15:20 Waterstof voor iedereen, presentatie door professor duurzame energie Ad van Wijk
 • 15:55 Korte pauze, pak uw eigen drankje erbij
 • 16:00 Behandelen van vragen aan Ad van Wijk (vragen kunnen tijdens en na de presentatie in de chat worden gesteld)
 • 16:10 H2U-programma waterstof in de regio Utrecht, presentatie door Bert Strijker
 • 16:20 Behandelen van vragen aan Bert (vragen kunnen tijdens en na de presentatie in de chat worden gesteld)
 • 16:25 Afsluiting webinar
 • 16:30 Eventueel napraten tijdens een digitale ‘borrel’

Aanmelden

Meld u aan via Eventbrite: https://ecubwebinarwaterstof.eventbrite.nl  Lukt dat niet, maar wilt u het webinar wel graag volgen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@ecub.nl met uw naam, e-mailadres, de naam van uw bedrijf en in de onderwerpregel ‘Deelname waterstofwebinar’.

Deelname webinar

Kort voor het webinar ontvangt u een persoonlijke link waarmee u kunt deelnemen. Let op: deze mail met de deelname-link is afkomstig van KWR Water, dus niet van ECUB of Eventbrite. ECUB presenteert dinsdag 23 juni vanuit een professionele ruimte bij KWR. Dit onderzoeksinstituut in Nieuwegein heeft ons aangeboden om de technische ondersteuning van het webinar te verzorgen. KWR gebruikt uw e-mailadres alleen eenmalig voor het toesturen van de deelname-link. Na het webinar verwijdert KWR uw gegevens.