Blog


Succesvol eerste H2U-webinar

We kijken terug op een geslaagd eerste ECUB-webinar in het kader van het waterstofprogramma H2U. Op dinsdagmiddag 23 juni waren wij te gast in de ‘Coronaproof studio’ van KWR Water Research Institute. We kregen daar de technische ondersteuning voor ons webinar ‘Waterstof voor iedereen’. Ad van Wijk, professor duurzame energie aan de TU Delft, gaf vanuit huis een boeiende presentatie. Er waren bijna 80 aanmeldingen en we kregen veel positieve reacties. 


Jos Boere en Bert Strijker bij zonnepanelen KWR

Energie en water

ECUB-directeur Bert Strijker nam ons via een video mee naar het dak van KWR, waar directeur Jos Boere tussen de zonnepanelen vertelde over wat KWR zoal doet. Daarna liet hij ook het waterstoftankstation van KWR zien. Over een paar jaar komt daar een electrolyser bij, die waterstof zal produceren met zonne-energie.

waterstoftankstation bij KWR

Ambassadeurs

Omdat er veel webinardeelnemers bij waren die ECUB nog niet kenden, hield communicatieadviseur Dyana Loehr een presentatie over wat ECUB is en doet voor bedrijven op aangesloten bedrijventerreinen.
Vervolgens gaven twee van de H2U-ambassadeurs hun visie op rijden op waterstof: Marieke Schouten, wethouder van Nieuwegein, en Jeroen Willem Klomps, wethouder van Stichtse Vecht. Waterstof gaat volgens hen een belangrijke rol spelen bij verduurzaming, CO2-reductie en schonere lucht. In de regio Utrecht is veel vervoer over weg en water. Voor de overstap op waterstof zijn de verbinding en de samenwerking met verschillende partijen binnen en buiten de regio belangrijk.

Marieke Schouten   Jeroen Willem Klomps

Waterstof als energiedrager voor iedereen

Keynote speaker was prof. dr. Ad van Wijk. Hij legde uit dat je makkelijk de hele wereld kunt voorzien van zonne-energie of windenergie. Bijvoorbeeld door 8% van de Sahara te bedekken met zonnepanelen, of 1,5% van de Stille Oceaan met windmolens. Het probleem is echter het transport. Dat kan met waterstof. Waterstof is namelijk een energiedrager.

Waterstof kun je maken door middel van elektrolyse: water (H2O) omzetten in waterstof (H2) en zuurstof (O). Hier is elektriciteit voor nodig, bijvoorbeeld van zonnepanelen of windmolens.
Waterstof kun je vervolgens vloeibaar maken en dan goedkoop transporteren, met dezelfde pijpleidingen als voor aardgas. Waterstof kan bovendien goedkoop opgeslagen worden in zoutkoepels.

Waterstof is breed toepasbaar: transport, verwarming, elektriciteitsbalancering en in de chemische industrie. Rijden op waterstof gaat met behulp van een elektromotor. Door middel van omgekeerde elektrolyse produceert een brandstofcel in het voertuig elektriciteit uit waterstof. Ad van Wijk: “Voor lichte voertuigen en korte afstanden is batterij elektrisch rijden een prima oplossing. Voor zwaar transport en lange afstanden is waterstof het beste.”

presentatie Ad van Wijk

H2U

Onze directeur Bert Strijker vertelde over het Uitvoeringsprogramma waterstof in de mobiliteit 2020-2025 regio Utrecht: H2U. Het doel van dit ECUB-project is het stimuleren van tankmogelijkheden voor groene waterstof en zoveel mogelijk waterstofvoertuigen in de regio Utrecht laten rijden. ECUB trekt dit programma en voert het uit samen met en in opdracht van provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Stichtse Vecht en Nieuwegein, Rijkswaterstaat en RVO.
Op dit moment werken we aan een regionaal waterstofconvenant. Bert riep initiatiefnemers van waterstofprojecten op om straks mee te tekenen en daarmee een regionale ambitie voor waterstoftankstations en waterstofvoertuigen te bekrachtigen. Heeft u hier interesse in, mail dan naar info@ecub.nl. Bent u van plan om waterstofvoertuigen aan te schaffen, vul dan alstublieft de behoeftepeiling in via http://bit.ly/peilingwaterstof.

presentatie Bert Strijker

Terugkijken

Via https://bit.ly/webinarwaterstof kunt u het hele webinar (1,5 uur) of een deel ervan terugkijken. Het webinar bestond uit diverse presentaties en filmpjes. Voor het starten van ieder filmpje moet u opnieuw op de play-knop klikken.