Blog


Doet u ‘s nachts het licht uit?

Ja! Mijn bedrijf zet na werktijd het licht uit

Nederland baadt ’s nachts in een zee van licht. De verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door gebruik van kunstlicht heet ‘lichtvervuiling’. We wonen in één van de regio’s met de hoogste lichtvervuiling van de wereld.

Uit een recente steekproef van de Natuur en Milieu Federaties blijkt dat maar liefst 70% van de bedrijven de verlichting ‘s avonds en ‘s nachts onnodig aan heeft staan. Bedrijven verspillen met deze onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh aan elektriciteit. Dat is ongeveer het stroomverbruik van 150.000 huishoudens. Daarom roept Urgenda heel Nederland op om na werktijd het licht bij je bedrijf of organisatie uit te doen.

Verduurzaming bedrijven

ECUB ondersteunt dit initiatief van Urgenda omdat het goed aansluit bij onze doelstellingen: het verminderen van de CO2-uitstoot op bedrijventerreinen en daarmee het verduurzamen ervan.

Meld u aan

Bedrijven die zich aanmelden ontvangen van Urgenda tips hoe u samen met collega’s energie kunt besparen, lichthinder tegen kunt gaan en geld kunt besparen. Urgenda deelt de do’s en don’ts van bedrijven die het langdurig lukt geen onnodige verlichting te laten branden. Ook nodigen zij u uit uw verhaal te delen en een foto van uw bedrijf op de campagnewebsite www.lichtuitdeurdicht.nl te plaatsen.
Is bij uw bedrijf het licht al uit? Stuur Urgenda een bericht en ze interviewen u graag. Ze zetten uw verhaal graag op hun website. De komende weken en maanden organiseren ze diverse ludieke acties in het land om ervoor te zorgen dat “wie doet er bij ons het licht uit” een vraag is die (weer) gaat leven in Nederland.

Mag het licht uit

Zet de verlichting uit na werktijd en bespaar samen de uitstoot van 0,3 Mton CO2!