Blog


Terugblik webinar zonnepark Meijewetering

Op 18 januari organiseerde Energie-U een webinar over het geplande zonnepark Meijewetering. Dit zonnepark, van ongeveer 1 hectare groot, bestaat uit 1440 panelen en komt op bedrijventerrein De Wetering. Met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking kan iedereen, die aangesloten is op het net in een bepaald postcodegebied, stroom afnemen van de zonnepalen in het zonnepark. Voorwaarde is wel dat je een kleinverbruiksaansluiting hebt (maximaal 3 keer 80 Ampère).

Gastheer van het webinar was Sander Willemse van Energie-U. Zowel bedrijven als inwoners met interesse in lokaal opgewekte zonnestroom waren uitgenodigd om het webinar te volgen. Het webinar werd geopend door Lot van Hooijdonk, wethouder energietransitie gemeente Utrecht. Daarnaast kwamen Els Otterman (waterschap Hoogheemraad), Bert Strijker (ECUB), Anton Kiewiet (projectleider van Meijewetering en initiatiefnemer Energie-U) en Floris Bruning (SoftEnergy) aan het woord.

Lot van Hooijdonk

De wethouder vindt De Meijewetering om verschillende redenen een mooi project. “Vaak is er veel discussie over of je nu grond moet gebruiken voor een zonneveld of dat je zonnepanelen alleen op daken moet leggen. Dit is echt een voorbeeld waarbij een zonnepark een goede ruimtelijke keus is. Doordat er onder de grond belangrijke infrastructuur ligt, kun je er boven de grond niet veel anders mee.” De wethouder vindt het ontzettend charmant dat zowel inwoners als bedrijven hieraan kunnen deelnemen. Dit soort samenwerkingen smaakt volgens haar naar meer. Verder merkte Lot van Hooijdonk op dat ze hoopte dat energietransitie niet alleen over het verminderen van energie gaat, maar ook over het inrichten van onze samenleving. “Het is toch een stuk leuker, fijner en rendabeler als we de energieproductie, inclusief het eigendom en het rendement ervan dicht bij huis organiseren. Dan voelt het ook als energie van ons. Soms denk je, klimaatverandering is zo groot en ik ben zo klein. Wat kunnen we eraan doen? We zullen inderdaad heel wat steentjes op elkaar moeten stapelen om het hele systeem te veranderen. Maar het project Meijewetering is een heel mooi bouwsteentje waar we hoop uit kunnen putten.”schets locatie zonnepark Meijewetering

Els Otterman, bestuurder van waterschap Hoogheemraad

Na Lot van Hooijdonk lichtte Els Otterman, bestuurder van het waterschap Hoogheemraad, toe waarom dit project hun interesse heeft. “Het waterschap Hoogheemraad heeft een rioolinstallatie op De Wetering, naast de locatie van het geplande zonnepark. Dit kost heel veel energie, namelijk zo’n 80 tot 85 procent. Hoogheemraad wil graag zo duurzaam mogelijk doen. We hebben de ambitie om dit in 2030 energieneutraal te doen.” Het waterschap heeft zelf echter weinig mogelijkheden om zonnepanelen of windmolens te plaatsen. Daarom zijn ze partner geworden in dit project. Ze hebben een garantie van afname van een aantal panelen gegeven en konden zo een rol spelen in de voorfinanciering.

Bert Strijker, directeur van ECUB

Na Els Otterman lichtte onze directeur Bert Strijker toe waarom dit project ook voor bedrijven interessant kan zijn. Bedrijven met een kleinverbruikaansluiting (maximaal 3 keer 80 Ampere) kunnen namelijk ook meedoen. Ideaal als je je bedrijfsvoering wilt verduurzamen maar het dak van je eigen bedrijfspand het gewicht van zonnepanelen niet kan dragen.

Anton Kiewiet, projectleider van Meijewetering en initiatiefnemer Energie-U

Anton Kiewiet vertelde vervolgens over de planning van het project. Er is SDE++subsidie aangevraagd. In februari wordt een aanbestedingsprocedure gestart. Deze loopt tot augustus/september. In april wordt er subsidie aangevraagd en men hoopt in november te starten met de aanleg van het zonnepark.

Floris Bruning, SoftEnergy

De Subsidieregeling coöperatieve energie (opvolger van de postcoderoosregeling), en de mogelijkheden om deel te nemen werden toegelicht door Floris Bruning van Soft Energy. Gedurende de looptijd van de subsidie (15 jaar) kunnen deelnemers voor elke opgewekte kilowattuur een vergoeding krijgen van 12,1 procent. Een nog op te richten coöperatie kan deze subsidie aanvragen. Voor De Meijewetering zal het totaalbedrag jaarlijks neerkomen op 40.000 euro. Hiervoor zijn minimaal 80 deelnemers nodig. Tijdens volgende bijeenkomsten gaan we dieper in op de kosten voor de deelnemers.

Terugkijken

Kijk het webinar terug en lees het verslag van Energie-U via https://www.energie-u.nl/actueel/nieuws/zonnepark-meijewetering-energie-van-dichtbij

Meer informatie over deelname staat op de projectpagina https://www.energie-u.nl/meijewetering