Blog


Eerste waterstoftankstation convenant provincie Utrecht geopend

Op vrijdag 8 oktober opende het eerste waterstoftankstation van het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’: het station van Hysolar/Greenpoint aan de Morsebaan in Nieuwegein. Er waren toespraken van Diederik Samson (Europese Commissie), Arne Schaddelee (Gedeputeerde Provincie Utrecht), Marieke Schouten (wethouder Nieuwegein), Frans Backhuijs (burgemeester Nieuwegein) en Ad van Wijk (hoogleraar TUDelft/KWR) en daarna een mooie openingshandeling.

Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht

In het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht‘, dat inmiddels door bijna 100 partijen is ondertekend, spreken we de ambitie uit om het gebruik – en waar mogelijk de productie – van groene waterstof voor mobiliteit in de provincie Utrecht te stimuleren. De partijen dragen vanuit hun eigen rol in de periode 2021-2025 (direct of indirect) bij aan de realisatie van:

  • 5-10 waterstoftankstations
  • 300 vrachtwagens en andere zware voertuigen op waterstof
  • 1500 lichtere voertuigen (zoals personenauto’s en bestelbussen) op waterstof
  • 1-2 vaartuigen op waterstof
  • 2-5 (touring)bussen op waterstof

Daarmee leveren we in de provincie Utrecht een bijdrage van 10% van de landelijke ambitie uit het Klimaatakkoord.

Eerste waterstoftankstation

Het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint in Nieuwegein is het eerste openbare waterstoftankstation in de provincie Utrecht en daarmee ook het eerste waterstoftankstation van bovenstaand convenant. Gedeputeerde Arne Schaddelee overhandigde daarom, mede namens ECUB, een mooi gedenkbord ‘Eerste waterstoftankstation Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’ aan Jos Boere en Robert Scholman van Hysolar.

Officiële opening waterstoftankstation

Na toespraken van Diederik Samsom, Arne Schaddelee, Marieke Schouten, Frans Backhuijs en Ad van Wijk, vond buiten de officiële openingshandeling van het waterstoftankstation plaats:

Hydrogen Rocks

De sprekers werden bedankt met een exemplaar van het bijzondere boek ‘Hydrogen Rocks’ van prof. dr. Ad van Wijk en Peter Luscuere: