Slimme energieopslag bij Stamhuis: de sleutel tot klimaatneutraal ondernemen en netcongestie oplossen

Stamhuis zet een grote stap richting klimaatneutraal ondernemen door de realisatie van een grootschalig energieopslagsysteem. Onlangs kondigden de directeur Henk Stamhuis van retailbouwer Stamhuis en Bouke Siebenga van Friday Energy aan de handen ineen te slaan. Vol trots werd dit systeem van ruim 1 MWh gepresenteerd tijdens dit demonstratie event.

Tegenvallend rendement van ruim 7000 panelen en grote duurzame ambities

Het event begon met een presentatie van Henk Stamhuis, waarbij hij het volgende zei: “7.000 zonnepanelen is best een grote investering. De SDE-subsidie zou ervoor zorgen dat het goed zou komen, maar dat was toch niet het geval. Daar zit je dan als ondernemer geld te verliezen, terwijl je dat niet wil”. Bouke Siebenga voegde toe: “Bij negatieve energieprijzen krijgen producenten geen subsidie en moeten ze zelfs betalen voor opgewekte energie. Alhoewel de zonnepanelen klimaatneutraliteit moesten ondersteunen, leveren ze financieel te weinig op.”

Beperkte Netcapaciteit

Henk Stamhuis signaleerde een snelle toename van de congestieproblematiek op industrieterrein Lage Weide. Het verkrijgen van extra vermogen voor elektrificatie wordt steeds uitdagender en is in veel gebieden zelfs onmogelijk. Stamhuis heeft ambitieuze duurzame plannen, waaronder de elektrificatie van het wagenpark, maar de beschikbaarheid van voldoende vermogen blijft onzeker.

Energieopslag als Oplossing

De veelzijdigheid van energieopslag was een belangrijke reden voor de aanschaf. Een grondige analyse wees uit dat een batterij van 1.200 kWh optimaal paste bij Stamhuis. Na de ontwerpfase en realisatie werd het systeem succesvol geïnstalleerd. Dit systeem helpt Stamhuis bij het realiseren van zijn duurzame ambities.

Demonstratie evenement

Tijdens het evenement werden belanghebbenden geïnformeerd over de redenen, voordelen en uitdagingen van energieopslag. Het systeem werd gedemonstreerd en de dag werd feestelijk afgesloten met een borrel. Onder de aanwezige belanghebbenden waren vertegenwoordigers van de gemeente, provincie Utrecht, ROM, EFU, ReConvert en Universiteit Utrecht.

Klik hier voor meer informatie over het energieopslagsysteem en onze samenwerking.

En klik hier voor de presentatie. 

 

Ben jij een ondernemer met duurzaamheidsambities?